nedeľa 3. januára 2016

Pár myšlienok do nového roka :)

Rok 2015 sa už skončil, 365 jeho dní ubehlo ako voda. Pre niekoho to bol šťastne prežitý čas, pre iného skôr nie. Akákoľvek je pravda, nový je pred nami a my máme ďalšiu šancu na splnenie našich snov a cieľov.

V tomto príspevku vám chcem povedať pár myšlienok, ktoré ste možno minulý rok nerobili a môžu sa vám zdať dobré a prospešné.

1) Áno / nie?

Jediné, o čom musíme rozhodnúť je ako minúť čas, ktorý je nám daný.


Áno alebo nie? Pomerne jednoduché možnosti, ale dokážu rozhodnúť o veľkých veciach. Kedy treba s vecami súhlasiť a kedy radšej nie? Väčšinu odpovedí intuitívne poznáme, lenže my sa jej zbytočným špekulovaním snažíme častokrát vyhnúť.

Napríklad, keď máte ísť s kamarátmi von, môžu nastať 2 situácie. Buď máte neodkladné povinnosti, prípadne zajtra skúšku a viete, že by ste mali ostať doma...odpoveď by mala byť nie. Ale pokušenie vás láka ísť s partiou, ktorá sa to možno už naučila a teraz má voľný čas. Druhá možnosť je, že nemáte na robote nič len ste na to príliš lenivý, nechce sa vám a najradšej by ste sedeli za gaučom a sledovali váš obľúbený seriál.

Všetko je to o vašich prioritách. Čomu dáte prednosť. Samozrejme výlet s kamarátmi obnáša so sebou spomienky, dobre strávený čas a nezvratne prežitý deň. Ale môže sa opäť zopakovať. Možno na inom mieste a s inými zážitkami, ale určite by som sa radšej venovala tým povinnostiam. Naopak ak ste len lenivý a všetky úlohy máte za sebou tak zdvihnite svoj zadok a choďte si to užiť! Verím, že to nebudete ľutovať.



2. Nehanbite sa pýtať

Tým, že odmietate pomoc, zahadzujete niekomu šancu byť užitočným.



Aj vy patríte medzi skupinu ľudí, ktorí keď niečomu nerozumia radšej sa na to vykašlú namiesto toho aby sa opýtali? Najčastejšie sa s tým stretávame v škole, kedy sa pri novej látke nie každému podarí pochopiť o čo vlastne ide.

Najdôležitejšie je sformulovať si otázku. Prejsť si postup riešenia, prípadne poznámky danej látky a spýtajte sa konkrétne na bod, kde ste sa zasekli. Ak sa hanbíte pred celou triedou, napíšte si otázku nabok a spýtajte sa až po hodine. Na to tam predsa profesori sú a uvidíte, že sa dokonca potešia po zistení vášho záujmu o ich predmet.

3. Don't wait to be happy

Nečakajte na dokonalú chvíľu, vezmite si túto a spravte ju dokonalou.


Byť šťastným je podľa mňa priorita života. Ak budete do smrti čakať na perfektnú prácu, dokonalých kamarátov alebo vhodný čas, nikdy sa ho nedočkáte. Spravte si Happy list, kde si zapíšte činnosti, ktoré vás napĺňajú šťastím a keď budete mať jednu zo smutných chvíľ, vezmite si ho a vyberte si tú, ktorá by vás v danej situácii spravila už spomínaným happy person.

4. Nezabúdajte na me-time


Každý z nás má určité povinnosti. Niekto ich má viac, niekto menej. Je len na nás či chceme svoj čas využiť na šport, iné záľuby, či brigády. Niekedy je toho však priveľa. Poznáte tie dni, kedy sa neviete dočkať postele aj keď s pocitom, že budete vstávať skoro ráno kvôli opakovaniu na test?

Práve v takýto týždeň si treba nájsť čas aj pre seba. Aspoň cez víkend strávte hodinku, tým čo máte radi. Vybehnite do prírody, kde si prečítate obľúbenú knižku, do kaviarne, upečte si niečo zdravé. Je len na vás, pri akej činnosti sa dokážete dokonalo zrelaxovať, uvoľniť myšlienky a mať krajší deň.

5. Odpúšťajte si

Pravdou je, že kým to nenecháte plynúť, kým si neodpustíte, kým neodpustíte danej situácii a kým si neuvedomíte, že už je po nej tak sa nemôžete pohnúť ďalej.



Skvelo sa to dá paradoxne ukázať na iných. Koľkokrát ste niekomu odpustili? Ba čo viac, ani ste nerozmýšľali nad tým, aby ste mu niečo vyčítali? A teraz prichádza otázka....prečo sebe neodpustíte?

Veď aj ty si len človek, omylný. Áno je to tak. Robíš chyby, tak ako ja, tak ako každý iný. A nie - tým, že si to budete vyčítať celý deň-každý deň sa nič nezmení. Proste sa to stalo. Tie minúty sa nikdy nevrátia, takisto ani tvoje rozhodnutie či skutok. Dôležité však je, odpustiť si. Naučiť sa zo svojich chýb. Snažiť sa zlepšovať svoje vlastnosti, seba. O tom je život, budete mať veľa ďalších šancí. Preto nepremrhajte svoje dni rozmýšľaním nad chybami, ktoré ste spravili. Odpusťte si a snažte sa byť najlepšou verziou seba. A aj keď sa to hneď nepodarí, môžete sa snažiť znova. A potom znova. Buďte trpezlivý, oplatí sa to :)

6. Rozdávajte lásku, šťastie a ochotu ostatným

Vziať staršej pani nákup, pustiť niekoho si sadnúť, či obyčajné otvorenie dverí...to sú veci, ktoré sa nám zdajú ako maličkosti a preto ich ani nerobíme. Pritom niekomu môžu pravdupovediac veľmi pomôcť. Snažte sa tento rok myslieť na ostatných. Volajte častejšie svojim rodičom/starým rodičom, pochváľte svojich kamarátov bez konkrétneho dôvodu, nezabúdajte na ich sviatky. Existuje veľká škála drobností, ktoré niekomu spravia radosť.

Jedného dňa zistíš, že máš dve ruky: jednu na to, aby si pomáhal sebe a druhú na pomáhanie ostatným.
 -Audrey Hepburn


Pomáhaj ľudom aj keď vieš, že ti to nebudú môcť vrátiť.



Buďte vďační za to, čo máte. Nemáte ani potuchy, koľko ľudí by bolo šťastných, keby mali to, čo máš ty.





Buďte vďačný za všetko, čo vám príde do cesty. Ľúbte ostatných, ale aj seba. Odpúšťajte, lebo kedykoľvek sa môže stať, že premeškáte vašu poslednú šancu a do smrti si to budete vyčítať. Správajte sa tak, ako chcete aby sa správali oni k vám. A ak oni sa tak nesprávajú, nevyčítajte im to. Buďte šťastný, zdravý, milovaný a plný cieľov.

Želám vám príjemné prežitie celého rozpätia roku 2016. A ak sa vám nepodarí splniť vaše predsavzatia na začiatku roka, nezabúdajte že má 365 dní na to, aby ste kedykoľvek mohli začať odznova.


25 komentárov:

  1. Krásny motivačný článok. Vo všetkom máš pravdu. :)
    SweetSunshine

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pěkný článek. Letos bych se chtěla naučit nákládat s časem o něco lépe a neplýtvat s ním tolik :)
    HAUTE BASICS

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem a prajem veľa šťastia v splnení svojho cieľa.

      Odstrániť
  3. Moc hezký článek, takové mám velmi ráda! Jsou hrozně povzbuzující :) BEAUTYPUSINKA

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Môžem len a len súhlasiť - či už s určovaním priorít alebo robením si času na seba :)
    BEELIEVIN

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Great post and blog! Would you like to follow each other via GFC? Let me know on my blog :)

    projected.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Very lovely post, I like the way your covered every details.

    http://daffysdream.blogspot.in/

    I follow you now its your turn. Thank you

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank u for the compliment...but we have never agreed to follow each other and u also don't follow me, so sorry...

      Odstrániť
  7. Úžasný motivačný článok. Najviac sa mi pači to s tým odpúštaním.
    NINAVE
    Vzájomné sledocvania? Ak áno daj mi vedeiť na môj blog. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Veľmi pekný článok a ešte úžasnejšie myšlienky! Je tam naozaj mnoho vecí, ktoré by sme všetci mali robiť, no často krát na to zabúdame.

    31shadesofaubergine

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Moc hezký, povzbuzující článek! Souhlasím s tebou! Teď aby alespoň polovina lidí se nad tím zamyslela!
    Meet My Lovely World

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Nice post:).
    I'm following now.
    Kisses and Happy New Year.

    http://Meninaricameninapobre.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  11. To, že sa vždy radšej vykašlem na to, aby som sa opýtala, som rovnaká a chcela by som to zmeniť .. :) dúfam, že sa mi to podarí :)Super článok :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Great Post ^^
    Would you like to support each other by follow on GFC & G+?
    Please Let me know if you follow me. I’m also follow back <<

    Love xx
    Official Seol ♥

    OdpovedaťOdstrániť

Som veľmi rada, že si sa rozhodla napísať mi komentár. Ak budeš chcieť kedykoľvek mi napíš aj na e-mail: blogforsmile@gmail.com :)